Nombre total de pages vues

16 mars 2013

Soleil soleil, lève-toi .. Saulele motule, patekėk, patekėk

Hiver était long, pluvieux et froid. J'aime la pluie mais cette année j'ai eu l'overdose de pluie, je crois... Quand il fait gris tout le temps, quand l'eau froide tombe du ciel et des flaques énormes sont partout partout, quand les bottes en caoutchouc sont portées en permanence, c'est fatiguant à la fin. Voilà pourquoi tout le mois de février dans ma tête a résonné une chanson folklorique lituanienne:

saulele motule, patekék patekék,
mes maži piemenukai, 
mūsų trumpi kailinukai
mumi labai šalta, šalta...

Traduction grossière : mère soleil (parce qu'en lituanien, Soleil est de genre féminin ! et la Lune - masculin ;)). Donc: 

mère soleil, lève-toi lève-toi
nous sommes tout petits bergers
nos manteaux son courts
nous avons très froid...

Eh oui, très très froid. Peut être ne sommes nous pas si petits, peut être nos manteaux ne sont pas si courts que ça, mais nous avons froid quand même. Cher Soleil, nous te prions: lève-toi et réchauffe-nous. Ces mots ont résonné dans ma tête comme un mantra... Les mains ont fait un diptyque. C'est comme si on regardait par la fenêtre dans la nuit noire et comme si on attendait le soleil avec l'espoir.. et soleil arrive.


diptyque "soleil soleil lève-toi"; terre natori polie et enfumée, motifs engobe de porcelaine *  diptikas"saulele motule, patekék patekék"; natori molis su porceliano angobo motyvais, poliruotas ir aprûkytas

En même temps, j'ai beaucoup écouté J.S.Bach, surtout son clavier bien tempéré et les variations Bach-Goldberg jouées par talentueux Glenn Gould. Motifs baroques on dansé dans mon imagination. Une série de carrées est née.


série de "motifs baroques" * "barokinių motyvų" serija

motif baroque I * barokinis motyvas I

motif baroque II * barokinis motyvas II

motif baroque III * barokinis motyvas III
C'est pas vraiment fini, j'ai envie de trouver les cadres pour ces carrées. Je crois que bien encadrés, ils vont "sonner" mieux.
Et le Soleil s'est levé enfin - ma "magie" marche :))

*******************************************************************

Ši žiema buvo (ir tebéra) labai ilga, šalta ir šlapia. Myliu lietų, bet šiemet net man jo buvo per daug. Kai ištisus tris ménesius dangus buvo pilkas, kai šaltas vanduo nuolat krito iš jo ir milžiniškų balų pavidalu telkšojo visur visur, kai guminiai botai buvo nešiojami kasdien kasdien - pavargsti žmogus. Štai kodél visą vasarį mano galvoje aidéjo lietuvių liaudies daina "saulele motule, patekék patekék"... Prisimenate? Tarsi kokia mantra aidéjo: "mes maži piemenukai, mūsų trumpi kailinukai, mumi labai šalta, šalta"... Na, mes gal ir nemaži ir ne piemenukai, ir kailinukai mūsų ne trumpi, o tokie, kokių reikia, bet. Vistiek šalta! Saulele Motule, patekék gi. Taip atsirado diptikas, kurį ir pavadinau pirmaisiais šios lietuviškos mantros žodžiais. Tai toks tarsi langas, pro kurį žiūriu į juodą naktį ir su viltimi laukiu saulés ir jos šviesos, šilumos... Ir ji ateina.
Tuo pat metu bedirbdama daug klausiausi J.S Bacho muzikos, ypac jo gerai temperuotų klavyrų ir Bacho-Goldbergo variacijų, grojamų talentingojo Gleno Guldo. Barokiniai motyvai šoko mano vaizduotéje. Gimé serija, kurią taip ir pavadinau: "Barokiniai motyvai".
Ji dar néra visiškai baigta, noriu parinkti šiems kvadratéliams rémus. Manau, tada barokas dar labiau suskambés.
O Saulelé jau kaip ir patekéjo, jau grįžo ir émé šildyti  - mano "burtai" veikia ;)



6 commentaires:

  1. gerai, kad burtai veikia. Pas mus saulė visą savaitę šviečia, nors sinoptikai ir sniegą žadėjo. Bet šilumos tai mažai, mano įšgręžtas klevas užšalo, sula nebėga. Šaltis naktimis iki -13 dienomis 1-3 laipsniukai. Yra ir teigiamų ženklų. Kiekvieną vakarą matau žąsų pulkus, vis ieško kur į properšą nutūpti, o jų vis daugėja. Nors ir šaltukas spaudžia saulelė ledą savo spinduliais ėda ir gana sėkmingai. Tikriausiai potvynio nebebus, nes Nemunas aukštupyje iki Jurbarko tuščias, o žemiau jau plonas, daug properšų.
    Tikimės, kad Tavo burtai suveiks ir sulauksime šilumos. Šiltas Tavo darbas.
    Na o barokas tikrai barokiškas, solidus.
    Gero Tau savaitgalio ir pavasarinės šilumos

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Saulé tokia: sugrįžta tada, kada pati to nori, burk nebūręs... O kai sugrįžimas su "burtais" sutampa, tai įsivaizduojam save galingais šamanais :))
      Gero ir Tau savaitgalio, ištikimasis mano Skaitytojau :)

      Supprimer
  2. J'aime beaucoup ta série baroque, Ilona ... te voilà bien inspirée !
    J'aime le carré 'Motif baroque III' et comme un petit coin de dentelle ou de broderie blanche en bas à droite !
    Un très bel ensemble.

    Bon dimanche :) !

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Merci infiniment Sabine, tes mots me font grand plaisir :)

      Supprimer
  3. labai patinka, kas gimė bekviečiant saulę!

    ir mantra į galvą įlindo...irgi labai patinka :)

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Kartokim kartokim ta mantra - pavasaris tik shast - ir ateis ;)

      Supprimer