sureau * šeivamedis |
Limonade de sureau, c'est très facile à faire, c'est amusant et en plus - ça ne gâche rien - c'est très bon.
Hier, j'ai écrit comment j'étais contente de respirer l'arôme des fleurs de sureau en fin de juin... J'ai fait les photos de ces fleurs, je les postées sur FB, et quelqu'un m'a dit que jadis, on faisait de la limonade avec. Je me suis tout de suite intéressée, j'aime les expériences. J'ai trouvé la recette sur internet, il y a plein ! Pour tous les goûts :) Voilà les proportions:
* 5l d'eau, bouillie et refroidie
* 500g de sucre
* 10 belles ombrelles de fleurs de sureau, sans flétrissures ni insectes ;)
* 3 citrons, de préférence bio
* parfois, on suggère d'y mettre un peu de vinaigre mais moi, j'ai pas fait ça; parfois on ajoute des raisins secs mais moi, j'aime pas ça.
Il faut pas laver les fleurs, secouez-les un peu pour que les fleurettes flétries et les petits insectes qui peuvent s'y trouver, tombent. Coupez les citrons en rondelles. Mettez le tout dans un récipient avec un large col, mélangez bien. Couvrez avec un torchon propre et laissez macérer 3 jours, en mélangeant chaque jour avec une grosse cuillère en bois.
Les trois jours passées, filtrez votre limonade, mettez-la dans les bouteilles avec les bouchons qui se ferment bien et qui tiennent la pression. Vous savez, les bouteilles de la bière artisanale. Laissez ces bouteilles à l'abri de lumière pendant au moins 15 jours. La fermentation se produit. En ouvrant votre bouteille, faites attention, parfois la limonade saute littéralement aux yeux hors de la bouteille, tellement il y a de gaz de fermentation. Et là, vous goutez une boisson fraiche, naturellement gazeuse, avec un gout sublime qui rappelle un peu le litchi... c'est délicieux ! Osez ça le printemps prochain, quand les sureaux seront en fleurs.
*************************************************************************************
Vakar pasakojau, kaip svaigau nuo šeivamedžio žiedų aromato birželio pabaigoje... Fotografavau tuos žiedus, įdéjau kelias nuotraukas į FB, ir kažkas iš draugų po viena nuotrauka parašé, kad kadaise Prancūzijoje darydavo limonadą iš tų žiedų. Tuojau pat susidoméjau, nes labai mégstu eksperimentuoti. Internete susiradau receptų - pasirodo, jų yra daug ir įvairių, tinkančių visiems skoniams ir galimybéms. Štai proporcijos:
* 5l virinto atšaldyto vandens
* 500g cukraus
* 10 gražių šeivamedžio žiedynų, be nurudusių gélyčių ir vabalélių ;)
* 3 didelés citrinos, geriausia ekologiškos
* kai kas siūlo įpilti keletą šaukštų acto, bet aš nepyliau; kai kas deda razinų, bet aš nedéjau, nes jų nemégstu.
Neplaukite žiedų, tik lengvai pakratykite, kad nubyrétų nudžiūvę žiedeliai ir kokie nors vabaléliai, mégstantys šeivamedžių aromatą. Supjaustykite citrinas, sudékite viską į indą plačiu kaklu, užpilkite vandeniu, pamaišykite. Uždenkite švariu drobiniu rankšluostéliu ir palikite sauléje 3 dienas. Kasdien pamaišykite porą kartų mediniu šaukštu. Po 3 dienų nukoškite limonadą, supilstykite jį į švarius butelius su gerais kamščiais. Į tokius, žinote, nuo naminio alaus, nes limonadas fermentuojasi, buteliuose susidaro "gazas". Laikykite savo limonadą tamsioje vietoje bent 15 dienų. Atidarydami butelį būkite atsargūs, nes nuo susidariusių po kamščiu fermentacijos dujų limonadas šoka į akis ne prasčiau nei šampanas ! Ragaukite gaivų, natūraliai gazuotą gérimą, kuris šiek tiek primena egzotiško vaisiaus liči skonį... labai gardu. Išdrįskite pasigaminti šio limonado kitą pavasarį, kai vél šeivamedžiai žydés, nesigailésite. Bent aš nesigailéjau. Vaišinau šeimos narius ir draugus, prašiau atspéti, kas per gérimas - niekas neatspéjo !
sureau en fleurs * šeivamedis žydi |
ma limonade dans un gros bocal * 5l stiklainyje mano užraugtas limonadas |
macération * rūgimas |
limonade de sureau dans les bouteilles * šeivamedžio limonadas buteliuose |
Koks gražus tas limonadas :)
RépondreSupprimeraha, reikia mokéti graziai nufotografuoti :D
Supprimerkitais metais bandysiu
RépondreSupprimerlabai gerai, viena zmogu jau "uzverbavau" :D
SupprimerIlona, dar žinau, kad iš tų žiedų daro uogienę, kažkaip su obuolių sultimis, bet tiksliau nežinau, tik nuogirdos :)
RépondreSupprimerdar daro sirupa. bet man sirupai nerupi :)
Supprimerbeje, maciau, kad Ikejoj galima nusipirkti seivamedziu gérimo. nezinau, koks skonis, nepirkau ir neragavau.
Teko ragauti šio recepto gėrimo, tik jį man pristatė kaip šeivamedžių šampaną. Skonis fantastiškas... Tik man pasirodė kad ir šiek tiek laipsnių turi, nežinau kaip yra iš tikrųjų, nes niekas tų laipsnių nematavo. Labai džiaugiuosi suradusi receptą, nes atskleidė šampano autorius tik ingredientus :) Dabar pabandysiu apsidaryti ir pati, tik va klausimas, ar po 15 dienų stovėjimo vėsiai jis ir paliekamas vėsiai kol bus suvartotas? Kiek ilgai jis gali stovėti (baisu kad nenušaudytų)? :) Kaip man pasakojo, actas reikalingas tam, kad nesurūgtų. Jo skonis visai nesijaučia.
RépondreSupprimer